PSYCHOLOOG MARLOU (23) WIL TABOE DOORBREKEN: 'HET MOET VOELEN ALS EEN KAPPERSBEZOEK'.

Lees hier het interview op Linda.nl

Zeggen dat je naar de tandarts moet als je in werkelijkheid een afspraak bij de psycholoog hebt: veel jongeren schamen zich voor zo’n een bezoekje en verzinnen een smoes voor hun omgeving.

En dat terwijl er niets is om je voor te schamen als je bewust werkt aan je mentale gezondheid.

Psycholoog Marlou Becker (23) wil van dit taboe af. “Jongeren zijn heel erg bezig met hun omgeving en zo normaal mogelijk zijn. Een psycholoog bezoeken past daar niet bij. Dit komt door het stigma dat er omheen hangt: als je naar een psycholoog gaat, heb je je leven niet op orde.”

STIGMA

Door dat stigma verzinnen jongeren naar hun omgeving toe liever smoesjes wanneer ze met iemand gaan praten. “Je ziet dat ze tegen vriendinnen, leraren of werkgevers liever vertellen dat ze naar de huisarts of tandarts moeten. Ze hebben het gevoel – en dit is vooral het geval bij mijn leeftijdsgenoten – dat hun werkgever zal denken dat ze hun werk niet aankunnen.” En dat terwijl jongeren veel baat kunnen hebben bij gesprekken met een psycholoog, juist op jonge leeftijd.

“Hoe eerder je naar een psycholoog stapt, hoe beter het helpt. Ook als je lichte problemen hebt, zoals het ervaren van stress, kleine paniekaanvallen, super zenuwachtig zijn voor een presentatie en daardoor niet kunnen slapen etc. Dit zijn dingen waar heel veel jongeren mee te maken hebben.”

“In ben in de veronderstelling dat hoe eerder je deze problemen aanpakt, je vaker voorkomt dat iemand later in een langer traject terechtkomt bij de GGZ. Plus, je krijgt dan al heel veel handvatten die je je hele leven kunt gebruiken. Het is eigenlijk een investering en cadeau aan jezelf.”

KAPPER

Daarom probeert Marlou jongeren te stimuleren een bezoek aan een psycholoog te gaan zien als een bezoek aan de kapper, nagelsalon of tandarts; daar ga je ook heen om iets aan jezelf te doen en je beter te voelen. “Al mijn vrienden stonden te popelen om weer naar de kapper en schoonheidsspecialiste te gaan nadat Mark Rutte de versoepelingen aankondigde. Ik vind dat het niet anders moet zijn met het onderhouden van je mentale gezondheid.”

DE JEUGD THERAPEUT

De jonge psycholoog heeft met dat in haar achterhoofd het bedrijf De Jeugd Therapeut opgericht. Dit is een plek waar je terecht kan met lichte problematiek zoals stress-, burn-out-, en spanningsklachten, maar ook als je hulp nodig hebt bij rouwverwerking. “Om met mij in gesprek te gaan heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts, wat het al een stuk laagdrempeliger maakt. Daarnaast bestempel ik je niet met een diagnose, waardoor je ook niet het gevoel krijgt in een bepaald hokje te worden geplaatst.”

Inhoudelijk past Marlou verder wel alles toe wat ze tijdens haar studie, Klinische Psychologie, heeft geleerd. “De hulp die ik bied is super praktisch. We gaan dus niet alleen in gesprek, maar doen ook veel oefeningen en zijn bezig met je geest en hoe deze werkt.”

PASSENDE PSYCH

Op dit moment is de praktijk van Marlou alleen nog gevestigd in Amsterdam, dus hoe kom jij in jouw omgeving bij een goede, passende psycholoog terecht? “Waar het vaak mee begint is een bezoek aan je huisarts. Bij de huisartsenpraktijk zit vaak een POH-GGZ (Praktijk Ondersteuner Huisarts – Geestelijke GezondheidsZorg), iemand die een psychologische achtergrond heeft, bij wie je in samenspraak met je huisarts terecht kunt voor een gesprek. Met diegene kun je vaak al werken aan een betere mentale gezondheid. Is dit echter niet voldoende? Dan kan je huisarts je koppelen aan een psycholoog die past bij de zorg die je uiteindelijk nodig hebt.”

Als je hulp zoekt via een huisarts kom je bijna altijd terecht in de vergoede zorg, die onder je verzekering valt. “Zelf val ik onder de niet-vergoede zorg, dus mijn consulten worden niet door de verzekering vergoed. Daardoor kun je zonder doorverwijzing bij mij terecht en vermijd je lange wachtlijsten.” Wat ook belangrijk is, is dat jij en je psycholoog een goede klik hebben. Merk je dat jullie na een aantal gesprekken toch niet op één lijn zitten? “Dat kun je altijd bespreekbaar maken, want een goede relatie met je psycholoog zorgt voor een betere kans van slagen van je behandeling. Vaak merkt een psycholoog het zelf ook als jullie niet matchen en verwijst zij of hij je vanuit zichzelf door naar een collega die beter bij je past.”

SPORTSCHOOL VOOR DE GEEST

“Ik wil dat jongeren een gesprek met een psycholoog meer gaan zien als een sportschool voor je geest. In de sportschool wil je fitter worden, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten. Dat gevoel moet je ook hebben als je uit een gesprek met een psycholoog komt. Dat je denkt: ‘dit was echt fijn en lekker om heen te gaan’ in plaats van ‘ik ben gek’ of ‘ik heb iets raars’.”

Vorige
Vorige

PSYCHOLOOG MARLOU (23) BEGINT PRAKTIJK VOOR JONGEREN: ‘HET IS NOG VAAK TABOE, DAT WIL IK DOORBREKEN’